Ons verhaal

Doei17!    
De grote broer van Verderwespje


Vanuit ervaring hebben we moeten constateren dat in ons gezinshuis, indien de jongeren 18 worden, de begeleiding en coaching lastiger wordt. Hier liggen meerdere zaken aan te grondslag.
De wet geeft aan dat de jongeren vanaf hun 18de jaar volledig zelfstandig mogen functioneren. De leeftijdsladder van de "Kinderrechten.nl" geeft  veel  onderdelen aan. Deze zelfstandigheid bij meerderjarigheid geeft zoveel vrijheden, dat resulteert in het veel complexer begeleiden en coachen van de 18 plussers.

Elk bedrijf heeft een eigen verhaal. En ons verhaal tot nu toe was alles behalve gewoontjes! We zijn de nodige struikelblokken tegengekomen, zeker toen we net begonnen. Maar vanaf het moment dat we een team werden was er één constante factor: de enorme drive om beter te worden in ons vak en een merk te bouwen waar je in deze branche niet omheen komt. Onze passie om nieuwe dingen te leren zijn we nooit kwijtgeraakt, ook niet nu ons bedrijf gegroeid is. Van elke nieuwe uitdaging leren we weer bij.

Geschiedenis

Vanwege die vrijheden en de problematiek die het met zich mee kan brengen hebben we in het gezinshuis in de vorm van een stichting de mogelijkheid gecreëerd om de jongeren te helpen. Hierdoor hebben we meer rechten om begeleiding en de coaching voor te zetten. Een voorbeeld waar we tegenaan liepen is de volgende:

Voor alle jongeren die in het gezinshuis wonen, sparen we maandelijks een vastgesteld bedrag. Dit bedrag gaat op een spaarrekening waar de jongeren zelf niet aan mogen komen, alleen indien dit voor een toekomstgerichte uitgave zou zijn. 

Op de dag dat een jongeren achttien werd had hij recht op het spaartegoed. De besteding van het spaargeld kunnen ze dan vrijelijk uitgeven. In dit geval duurde het uitgeven van de gespaarde 1500,- euro een halve dag. 

Het was allemaal opgegaan aan games en het inzetten op gokwedstrijden. Weer een ander verhaal waar we mee geconfronteerd werden, is dat een jongeren vertelde dat ze naar therapie ging en dit drie maanden vol hield zonder dat we erachter kwamen dat we voor de gek gehouden werden en ze helemaal niet ging!
Nog een ander probleem waar we tegenaan liepen was dat de huisvesting voor jongeren tussen de 18-23 hopeloos is. Er zijn geen betaalbare woningen en indien ze er wel zijn, dan worden ze niet verhuurd aan jongeren zonder professionele begeleiding.

Stichting Verderwespje

Deze problemen riepen op tot actie, we zochten een vorm waarin we beter en verantwoord aan konden sturen.  Zo ontstond Stichting Verderwespje:
Stichting Verderwespje gaat een samenwerkingsverband aan met jongeren die zich willen blijven verbinden met het gezinshuis. Er worden afspraken gemaakt, privileges verstrekt aan de begeleider en aan de hand van een persoonlijk ontwikkelingsplan worden evaluaties gepland en worden de vorderingen bijgehouden en nieuwe afspraken gemaakt. Daarnaast gaat de stichting een samenwerking aan met de woningbouwvereniging die verhuurt in het juiste segment.

Doei17!

Uit goede ervaring met deze stichting hebben we gedacht dat het heel helpend kan zijn om deze vorm van werken landelijk te organiseren en een grote broer te ontwikkelen: “Doei17!”

Doei17! is landelijk in te zetten voor iedereen die het helpend vindt om hiermee te werken. Ben je geïnteresseerd of heb je meer vragen, laat het ons weten.

Schrijf ons direct via WhatsApp

Chatten via WhatsApp